NEMECKÁ ROZHODKYŇA HVIEZDILA V ROCHEFORTE

Napriek zisku piatich pódiových umiestnení sme boli v Rocheforte na konci druhého súťažného dňa rozladení. Rozhodcovia nás pripravili o ďalšie dve medaily. Najskôr v mužskej pravačke do 90 kg. Maxim Dužek, dobre naladený víťazstvom z predošlého dňa, sa postavil k prvému súťažnému zápasu proti Švajčiarovi. Po dlhom uchopovaní a štarte Ready Go Maxim jednoznačne pretlačil súpera, no rozhodkyňa mlčala…. po tomto prvom pokuse sa pretekári vrátili nad stred stola, ale Maxim znovu zaútočil a opäť pretlačil svojho súpera. Tento raz ho podržal vo vyhrávajúcej pozícii oveľa dlhšie a … rozhodkyňa stále nič. Maxim bol presvedčený o svojej výhre a tak sa spýtavo pozrel na postranného rozhodcu (ktorým bol aj od nás známy Maďar Károly Lukoczki), ktorý taktiež mlčal. Maximovo zaváhanie využil jeho súper a zaútočil. Nesústredený Maxim už nezvládol klásť výraznejší odpor a prehral. Po skončení zápasu sme sa všetci hnevali, že sa dal rozladiť a netlačil až dokonca, do povelu rozhodcu. Jedine to je správne a jedine to platí za stolom. Ukončenie zápasu rozhodcom. No spätný pohľad na fotky a video (môžete pozrieť TU: http://youtu.be/I0vk3Ove4os) svedčí o veľkej chybe ( a nie iba jednej) rozhodcov. Maxim mal v tomto zápase jednoznačne zvíťaziť a ktovie kde by skončila jeho cesta pravačkou.
Takto rozladený Maxim nezvládol svoj ďalší zápas a nedosiahol na krásne umiestnenie z ľavačky.

Večer v súťaži o absolútneho víťaza sa o podobný scenár postarala tá istá rozhodkyňa v zápase prvého kola medzi Ivanom Gregoričkom a Kevinom Berberichom (GER). Najskôr, keď Ivan pretlačil svojho súpera a ten sa v prehrávajúcej polohe jednoznačne úmyselne vyšmykol, dala povel na zviazanie. Ivan ako rozhodca, ktorý pozná pravidla dosť dôrazne protestoval, ale nepomohlo to. V opakovanom, už zviazanom zápase mal Nemec viac nadvihnutí lakťa… no faul dostal Ivan. Netvrdím, že Ivan lakeť nedvihol, ale minimálne mali dostať fauly obaja (resp. ani jeden). Toto sa opakovalo dvakrát…. Nakoniec, po tvrdom zápase Berberich zvíťazil, ale opäť s výraznou podporou rozhodkyne. Nakoniec skončil v absolútke na treťom mieste…. kde mohol byť tak isto Ivan, ak by bol jeho zápas rozhodovaný fér (len pre informáciu, absolútka sa šla na jednu prehru, takže už žiadna možnosť na reparát nebola).

Napriek tomu sme boli s výsledkom našich spokojní a ani takéto kiksy rozhodcov nás o dobrú náladu nepripravili aj keď ponechali trošku divnú príchuť v ústach …..

-mač-

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Scroll to Top